Zomer van de Fotografie
Image default
Aanbiedingen

De voor en nadelen van zelfreinigende kattenbakken

Niemand houdt van het schoonmaken van de kattenbak. Stel je dus eens voor dat de kattenbak zichzelf zou kunnen schoonmaken! Een automatische kattenbak lijkt een droom die uitkomt, maar voordat je er een in jouw winkelwagen legt, moet jij de voor- en nadelen overwegen.

Voordelen van zelfreinigende kattenbakken

Ze kunnen de schoonmaaktijd verkorten. Als je een zelfreinigende kattenbak vindt die goed bij jouw huishouden past (meer daarover hieronder), kan dat de tijd die je kwijt bent aan het scheppen van de bak verminderen – altijd een pluspunt!

Het kan helpen geurtjes te verminderen. Als je een groot probleem hebt met geurtjes in de kattenbak, kunnen automatische kattenbakken helpen door het afval vaker te verwijderen. De bak is echter, maar zo goed als de kattenbakvulling die je erin doet, dus zorg ervoor dat je een hoogwaardige kattenbakvulling kiest die goed klontert en geurtjes tegenhoudt.

Dankzij de automatische kattenbak kun jij gerust langer door werken. Of op vakantie gaan. Als je een paar dagen weg bent, kan een automatische kattenbak de rommel bij thuiskomst beperken. Voor langere afwezigheden kan een zelfreinigende kattenbak het makkelijker maken om een kattenoppas te vinden!

Nadelen van automatische kattenbakken

Sommige werken niet goed. De meest voorkomende types van zelfreinigende kattenbakken gebruiken een hark om klonten en vast afval te verwijderen en deze in een afgesloten bak te deponeren die u later leegt. Klinkt goed, maar zoals bij elk mechanisch onderdeel kan het zijn dat het niet altijd goed werkt en het onderhoud kan meer moeite kosten dan het dagelijks scheppen van de kattenbak! Zorg ervoor dat je enkele recensies leest voordat je een zelfreinigende kattenbak aanschaft.

Ze zijn misschien niet geschikt voor huishoudens met meerdere katten. Vanwege de tijd die het kost om een reinigingscyclus uit te voeren, is een automatische kattenbak misschien niet de beste keuze als je twee, drie of meer katten hebt. Als je er een koopt voor een huishouden met meerdere katten, zorg er dan voor dat er een voor elke kat gekocht wordt, zodat niemand wordt buitengesloten tijdens het schoonmaken.

Het zal waarschijnlijk de kattenbak niet echt hands off maken. Als je hoopt dat de kattenbak helemaal niet meer hoeft schoon te worden, heb je pech. De meeste modellen vereisen enig dagelijks onderhoud, variërend van het legen van de afvalbak tot het harken van de kattenbakvulling tussen de schoonmaakbeurten door om het egaal te houden, of zelfs het verwijderen van klonten en verstoppingen van de hark. Doe jouw huiswerk en wees er zeker van dat je de kattenbak echt handiger maakt.

Je kat vindt het misschien niet leuk. Zelfreinigende kattenbakken zijn niet ideaal voor alle katten. Grotere katten passen in veel modellen niet goed, en sommige katten worden afgeschrikt door het uiterlijk en het geluid van het apparaat. Kortom: als je kat het niet gebruikt, is het niet de moeite waard.

Of je nu een automatische kattenbak probeert of besluit dat het niets voor jou is, een kattenbakvulling met hoge prestaties maakt het gemakkelijker om de bak schoon te houden.