Zomer van de Fotografie
Image default
Sport

Leer beter squashen | Quality Squash Stores

Goede squash-spelers doen het consequent beter dan kleinere squash-spelers en als je een goede squash-speler wilt zijn, wil je een straight drive kunnen raken die 9 van de 10 keer recht over de zijmuur loopt. Bij gebrek aan schouderrotatie kan dit cijfer slechts 4/10 zijn, waarbij je de slagen weggeeft en de bal in het midden van de baan sleept. Als dat het geval is, zal je veel werk gaan doen en je tegenstander zal genieten van de tijd die hij of zij aan het volleyballen is vanuit de T.

Mede mogelijk gemaakt door Quality Squash Stores, de grootste squash webshop van Nederland en België.

HOE LEER JE BACKHAND SCHOUDERROTATIE?
Tijdens het coachen naast Hadrian Stiff op zijn Elite Squash Academy in Bristol kwam ik met het concept van de backhand diamantpositie. De diamantpositie is gebaseerd op het concept om een ruitvorm te creëren aan het begin van je backhandswing.

backhand squash techniek

De raketkop maakt het bovenste punt van de diamant, terwijl de pols en schouder de twee zijpunten vormen met de elleboog als eindpunt op het laagste punt van de diamant.

Mede mogelijk gemaakt door Quality Squash Stores, de grootste squash webshop van Nederland en België. Aanbieder van onder andere squash schoenen.

Door deze ruitpositie te creëren, dwingt u uzelf om uw schouder te draaien (onthoud, dit is waar de kracht en consistentie vandaan komt) wanneer u de bal aan het begin van de swing nadert.

WAT ZIJN DE 4 BELANGRIJKSTE PUNTEN IN HET CREËREN VAN DEZE DIAMANTPOSITIE?
Zorg dat je schouder in een startpositie komt te staan, zodat hij aan het begin van de swing onder je kin zit.
Handhaving van een ‘semi-gepikte’ pols positie, zodat het hoofd van het racket is natuurlijk omhoog boven de bal. (Ik heb veel discussies gehad met Peter over pik vs uncocked en we hebben gecompromitteerd over het feit dat ‘semi-gepikt’ is een redelijke term om te gebruiken als het betekent dat het racket hoofd is, maar je bent in staat om aan te passen en aan te passen als de bal is uit de buurt van u in een onhandige positie).
Draai het bovenlichaam naar de achterste hoek aan het begin van de schommel.
Breng de elleboog in een zo laag mogelijke uitgangspositie. Dit klinkt misschien vreemd, maar hoe lager je je elleboog, hoe hoger de kop van het racket aan het begin van de schommel komt te staan.
backhand squash techniqueBy gebruikend deze ,,Positie van de Diamant” als het onderwijspunt in de loop van het laatste paar van jaren heb ik heel wat succes in het verbeteren van vele spelers backhands gehad. Het is gemakkelijk te visualiseren en krijgt natuurlijk alle lichaamsdelen in de juiste plaats aan het begin van de schommel.

Denk de volgende keer dat je op het veld bent eens na over deze positie en kijk of het de consistentie van je slagen aan de backhandkant verbetert.

Estland is een klein landje van slechts 1,3 miljoen inwoners naast Finland, Rusland en Letland. Squash in Estland begon in 1993 toen de eerste squashclub in de hoofdstad Tallinn werd geopend. Door de jaren heen is de squash in Estland langzaam maar zeker gegroeid, je kunt nu in de hoofdstad en enkele andere steden spelen. Nog maar een paar maanden geleden bouwde CourtWall 4 nieuwe professionele banen in Tere Tennis Center.

Historisch gezien hebben we nooit professionele spelers gehad – misschien wel de grootste prestaties zijn medailles van de European Nations Challenge Cup in 2002, 2006 en 2007. Dit seizoen is het nationale team van plan om te gaan spelen in St. Clementine, Jersey in de Europese Team Championships, 3de divisie. Ondanks het feit dat er geen professionele spelers zijn, is er een sterke gemeenschap van spelers, en mogelijkheden om op bijna elk niveau (het hoogste niveau zijn de PSA-satelliettoernooien) te spelen. Lessen en competities zijn opgezet voor zowel beginners, gevorderden als gevorderden.

Een paar maanden geleden had ik een praatje met SquashSkills eigenaar Peter Nicol over hoe ik het squashonderwijs in Estland beter kan organiseren. Ik legde uit dat ik een fervent fan ben van de SquashSkills.com site en dat het een ongelooflijke waarde biedt voor een zeer kleine investering. Ik heb honderden video’s bekeken, trainingen gemaakt en mezelf getest op racketvaardigheden, maar ik kon nog steeds niet bedenken hoe ik een systeem kon samenstellen dat groepslessen beter en efficiënter maakt dan het voorbereiden op papier. Peter gaf me een aantal uitstekende ideeën en we hebben een oplossing uitgewerkt die steeds beter en beter wordt.

ZO IS HET SYSTEEM OPGEZET:
Ik heb een groep van 25 mensen die minstens twee keer per week een opleiding volgen. Elke maandag plaats ik het focusonderwerp van de week (bv. forehand volley drive) op SquashSkills en voeg ik een vooraf gemaakte playlist toe die alles schetst wat een speler moet weten over het schot. Het theoretische gedeelte van alle schoten wordt uitstekend behandeld op de site. Tijdens de les leg ik kort het onderwerp uit en schets ik in het kort wat het schot is, waarom, wanneer en hoe het wordt gespeeld. Er volgt een reeks progressieve oefeningen – de eerste spelers proberen het schot in geïsoleerde, eenvoudige omstandigheden uit en gaan uiteindelijk over tot het gebruik ervan in een echt spel. Spelers hebben ook trainingssessies zonder coach gedurende de week, maar het onderwerp blijft hetzelfde. In hun solotraining wijs ik vaak een racketvaardigheidstest van SquashSkills toe (bijvoorbeeld een twee minuten durende forehand volley drop test) en spelers slaan het resultaat op de site op.

https://www.qss-squash.nl