Zomer van de Fotografie
Image default
Fotografie

Dit is waar je een identiteitsbewijs voor nodig hebt

Je kunt je vast nog herinneren dat je op je viertiende ineens een identiteitsbewijs mee moest nemen. Dit doe je gewoon zonder erbij na te denken. Het komt ook niet vaak voor dat je je echt moet identificeren. Misschien heb je er daardoor nooit bij nagedacht, waarom dit eigenlijk moet. In dit artikel zal uitgelegd worden wat een geldig identiteitsbewijs is en waarom het nodig is om een pasfoto voor je identiteitsbewijs te maken deze altijd bij je te dragen. 

 

Waarom nodig? 

Iedereen vanaf veertien jaar moet zich kunnen identificeren. Dit komt vooral van pas wanneer de politie dit van je vraagt, maar ook andere ambtenaren die toezicht houden kunnen vragen om een geldig identiteitsbewijs. Er wordt niet vaak gevraagd om je te identificeren en politie en andere toezichthouders mogen hier ook niet zomaar naar vragen. Wanneer je echter toch gevraagd wordt om je te identificeren en je hebt geen geldige kaart bij je, ben je strafbaar. Je hebt dan kans op een boete. 

 

Wat is geldig? 

Een geldig identiteitsbewijs is een ID-kaart, paspoort, rijbewijs, ID-kaart of paspoort uit een EER-land of Nederlands vreemdelingendocument. Een pasfoto voor identiteitsbewijzen maak je meestal bij een fotograaf of kantoorwinkel, maar tegenwoordig kun je ook online eenvoudig een pasfoto voor je paspoort maken. De kaart mag uiteraard niet verlopen zijn of zwaar beschadigd zijn. 

 

Online identiteitsbewijs 

Nu denk je misschien: waarom moet dat allemaal met een pasje? Wat ouderwets. Dat vond de overheid ook, dus daarom zijn ze onderzoek naar het doen naar een nieuw online identiteitsbewijs, namelijk het vID. Dit is een app op je telefoon waar je je paspoort of identiteitskaart in kan zetten. Dit zou een logische toevoeging aan de digitale wereld zijn. Al je pasjes, inclusief je bankpas kunnen namelijk al een tijdje met je telefoon verbonden worden.